Te veel hooi op je vork?

Heb jij ook meer ideeën dan je tijd hebt om ze te realiseren?  

Het lijkt in onze aard te liggen om te veel hooi op onze  vork te nemen. Onze dag is gevuld met afspraken en opdrachten en ook na de werkdag zorgen kinderen, afspraken met vrienden en familie of netwerkbijeenkomsten weer voor allerlei ideeën en voornemens waarmee we iets willen doen. We raken verstrikt in afspraken en projecten en opeens lijkt al dat ‘willen’ op ‘moeten’.

Die wervelwind van activiteiten, ideeën en plannen is precies wat ‘het wekelijkse onderhoud’ zo waardevol maakt. Het wekelijks onderhoud geeft je tijd om dingen vast te leggen, opnieuw te bekijken en te verwerken, waardoor je in evenwicht blijft. Het zorgt ervoor dat je voldoende hooi op je vork kan houden, zodat het boeiend en prettig blijft, en niet te veel, waardoor je in de impasse komt.
Tijd nemen om telkens opnieuw overzicht te maken, zorgt er voor dat je meer focus houdt op je belangrijkste projecten en gemakkelijker nee kan zeggen tegen afleidende zaken.

Wat is het wekelijks onderhoud?
Het wekelijks onderhoud is ervoor zorgen dat je je systeem soepel en dus functioneel houdt.
Eén keer per week neem je alles nog eens door om de losse eindjes aan elkaar te knopen. Je verzamelt, verwerkt en organiseert.

  • Verzamel je losse papieren
  • Verwerk deze papieren en al je notities (buffers)
  • Bekijk je agenda: vorige week en komende week: welke zaken dienen nog te worden ondernomen? Wat moet nog worden voorbereid?
  • Bekijk je projectenlijst: is voor elk project de eerstvolgende actie geformuleerd?
  • Bekijk je actielijst voor de komende week en stel prioriteiten: “moet ik dit nu doen?”  
  • Maak je hoofd leeg: schrijf alle nieuwe ideeën op en check welk zaken zorgen geven. Verwerk ze, zet ze in je projectenlijst en formuleer de eerstvolgende actie.

Wekelijks ritueel

Dit wekelijks onderhoud is zo belangrijk dat je best zorgt voor bijpassende gewoonten, de juiste omgeving en de geschikte instrumenten. Maak er een ritueel van.
Zorg dat je je kan afsluiten van collega’s of het gezin en neem de tijd om even naar het grotere geheel te kijken van alles waarmee je bezig bent.
Ideaal is het als je dit kan doen op het einde van de week, opdat je je week afsluit met het prettige gevoel ‘alles onder controle te hebben’ en het weekend ontspannen te starten.

Wat is voor jou het ideale moment en de ideale plek om je wekelijkse onderhoud te doen?

Advertenties

Een gedachte over “Te veel hooi op je vork?

  1. Pingback: Waar ben ik eigenlijk mee bezig? | O*Relais

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s