Laat je verleiden door externe prikkels!

Ken je dat? Je krijgt een facebook bericht in je mailbox en je klikt even door, op de pagina zie je nog een interessant filmpje en je klikt even door, je wilt dit filmpje graag delen met anderen via je twitter en ziet intussen andere tweets binnenkomen, die je weer leiden naar andere interessante artikels… allemaal erg interessant én nét niet datgene waarmee je eigenlijk bezig wilde zijn. Je voelt je misleid door de sociale media en zweert ze af.
 
Ken je dat? Je wilt vanavond een rapport afhebben, maar weet nog niet goed hoe eraan te beginnen. Je gaat dus eerst snel een koffie halen om vervolgens geconcentreerd te kunnen werken. Je komt in de gang een collega tegen die enthousiast begint te vertellen over de marathon die ze gaat lopen. Je laat je meeslepen in de adrenaline van het verhaal, want je wilt dit ooit ook nog ‘ns doen… Je deadline verschuift naar morgenvroeg-vroeg.

Ons brein laat ons misleiden.

het brein

het brein

Dat heeft te maken met het ‘bovenbrein’ en het ‘onderbrein’*.

Heel eenvoudig uitgelegd staat het bovenbrein voor de neocortex die zich richt op redeneren, reflecteren en lange termijn plannen. Het onderbrein staat o.a. voor het reptielenbrein en richt zich op de basisfuncties zoals eten, slapen en overleven.

 

 

 

 

Verleiden
Om ervoor te zorgen dat je bovenbrein niet oververmoeid geraakt, is het daarom aan te raden dat je je onderbrein verleidt met zeer duidelijk geformuleerde acties.
Als je aan het werk bent en je bovenbrein moet steeds eerst nadenken over wat nu het belangrijkste is en wat je dan precies moet gaan doen, dan zal het onderbrein de overhand nemen en inspelen op datgene wat voor je neus ligt of op diegene die aan je mouw trekt.
 
Als je echter je projecten duidelijk hebt omschreven en je eerste acties hebt geformuleerd (dit denkwerk heb je gedaan met je bovenbrein!), help je je onderbrein om snel in te spelen op díe externe prikkels die er toe doen om je doelen te realiseren.  
 
Wat is de eerstvolgende fysieke actie?
Essentieel is dus om je projecten op te delen in kleine acties. Jezelf steeds opnieuw de vraag te stellen ‘Wat is de eerstvolgende fysieke actie?’.

* Meer lezen?  
‘Aandacht, het fundament van emotionele intelligentie.’ Daniel Goleman
‘Hoe wij beslissen. Verstand en gevoel optimaal gebruiken.’ Jonah Lehrer
‘Getting Things Done. Prettig en efficiënt werken zonder stress.’ David Allen

 

Advertenties

Een gedachte over “Laat je verleiden door externe prikkels!

  1. Pingback: Vakantie: loslaten of vastpakken? | O*Relais

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s