Waar ben ik eigenlijk mee bezig?

Hallo!
Heb je ook zo genoten van de herfstvakantie én het verlengde weekend erboven op? En dan nog eens dat mooie lente -oeps- herfstweer!

Of maken de dagelijkse uitdagingen van de job dat je dat alweer bent vergeten?
Zijn er intussen weer zoveel zaken op je af gekomen dat je volop in het hier-en-nu zit van het rond krijgen ervan? Heb je dat ook dat je je in de hectiek van zo’n ratrace afvraagt ‘Waar ben ik eigenlijk mee bezig?’

Het is een continue evenwichtsoefening om aandacht en tijd te investeren in datgene wat je hart raakt en waar je enthousiast van wordt enerzijds en in de zaken die constant op je afkomen anderzijds: vragen van medewerkers, beleidsbeslissingen, extra administratieve procedures, crisissituaties … En dat dan zowel op werk- als privévlak.

En aangezien er in dit leven geen ‘app’ bestaat die jou een permanent evenwichtsgevoel bezorgt (en ach, wat zou het saai zijn!), is het volgens ons beter om te zoeken naar leuke manieren om te balanceren.

Balanceren is afwegen, mijmeren, stilstaan en je vragen stellen om vervolgens keuzes te maken. Onderzoeken wijzen uit dat tijd maken om na te denken, leidt tot betere resultaten. Reflecting on Work Improves Performance heet het artikel dat aantoont dat reflectie loont.

Vijf tips om het balanceren wat leuker én effectiever te maken:

1. Plan een ‘wekelijks onderhoud’ met jezelf in.
Plan wekelijks een afspraak met jezelf om even terug te blikken op de voorbije week en de komende week te plannen. Als je dit op vrijdag doet, heeft het als grote voordeel dat je met een gerust hoofd het weekend start.

Maak het aangenaam door je af te zonderen, een leuk muziekje op te zetten en er een lekker drankje bij te nemen. Ik vind het persoonlijk fijn om dit in een leuke koffiebar te doen, een omgeving die inspiratie geeft. Lees hier meer over het wekelijks onderhoud.

2. Plan jaarlijks een ‘stille dag’ in.
Een stille dag is dé dag om stil te staan en tijd te maken voor jezelf, je wensen en dromen voor 2015. Maak een hele dag vrij om op een creatieve manier je plannen voor het komende (school)jaar te formuleren en te visualiseren. Ik ben alvast ingeschreven voor de stille dag op 29 december. www.stilledag.be
Je kan dit uiteraard ook zelf organiseren, bijvoorbeeld met je team, op eender welk moment van het jaar.  Trek er een volledige dag op uit naar een toffe plek en brainstorm over de thema’s en projecten die jullie prioriteit willen geven.

3. Start een intervisiegroep
Een afspraak maken met jezelf is vaak moeilijker om na te komen dan één met anderen. ‘Kritische vrienden’ verruimen bovendien je blik op een constructieve manier. Het verheugt ons vast te stellen dat steeds meer directies en leerkrachten de meerwaarde van een intervisiegroep inzien en zelf initiatieven nemen om een groep binnen hun scholengemeenschap op te starten. Heb jij ook al in die richting gedacht? Wij zijn altijd bereid het opstartproces te begeleiden.

4. Wees hartstochtelijk nieuwsgierig
en blijf onuitputtelijk vragen stellen, naar het voorbeeld van Leonardo Da Vinci.
In het boek ‘Denken als Leonardo de Vinci’ van Michael Gelb vind je goede oefeningen voor het versterken van je nieuwsgierigheid. Het formuleren van vragen is vaak al een deel van het antwoord. Schrijf eens zoveel mogelijk vragen op rond iets wat je bezighoudt of doe dit samen met je team. Laat het oplossen van deze vragen even achterwege en kijk welk proces het stellen van vragen teweegbrengt.

5. Ga spelen
Ga wandelen. Ga iets anders doen en je even ontspannen. Vanop een afstand zie je meer én wanneer je nadien terugkomt bij je werk, zal je oordeel zekerder zijn.

Of hang een schommel op. Vind inspiratie op www.redswingproject.org
‘We anonymously hang red swings in public places inspiring playfulness around the world.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s