Vakantie: loslaten of vastpakken?

El Teide

Maandag 16 februari, je eerste vakantieweekend is nu voorbij en je hebt nog 7 dagen om volop van je vakantie te genieten.

Misschien is het vandaag wel een goed moment om even bewust stil te staan bij hoe je je vakantie verder wilt beleven. Invulling geven aan (vakantie)tijd is niet moeilijk, we hebben voldoende ideeën. Hoe we deze tijd beléven is wat anders.

Welke invulling heb jij gegeven aan je vakantie?
Alles loslaten en volop genieten van vrije tijd? Of ga je deze extra tijd gebruiken om eens ongestoord aan een dossier te werken of al die mails te verwerken en je ‘persoonlijke organisatie’ systeem op punt te stellen?

Als ik deze keuze zelf niet bewust gemaakt heb, dan blijf ik gedurende de hele vakantie in een ‘grijze zone’ zitten. Die grijze zone is zo’n gevoel waarin je de hele tijd tussen werk en ontspanning beweegt. Je blijft – misschien wel letterlijk op de skilift? – je mailtjes op je smartphone doorlezen. Je hebt nog een tekst, die je wilt afwerken en oh ja, in je rugzak zit nog dat boek over ‘leiderschap’, want je hebt nu een zee van tijd (zo voelt dat toch in het begin van een vakantie)… Maar dat boek blijft dan toch zitten, want een ander voorstel past véél beter bij die vakantiestemming… en inderdaad, vakantie is er om te genieten.

Maar dat genieten is eigenlijk niet die 100% ‘dolce far niente’ omdat je in die grijze zone zit.

We wensen jullie van harte het ‘helderblauwe hemel’ gevoel. Dat je volop kan genieten van dàtgene waarvoor jij je vakantietijd wilt gebruiken, of dat nu ‘loslaten’ of ‘vastpakken’ is. Hierbij enkele tips om dat te doen.

1. Maak een bewuste en concrete keuze.
Kies waaraan je je tijd wilt besteden. Indien je ook wilt genieten van ongestoord verdiepen in iets van je werk, maak dan heel concreet wat je precies wilt doen en hoeveel tijd je erin wilt steken.Lees hier meer over waarom het voor je brein zo interessant is om de zaken concreet te maken.

2. Maak goede afspraken.
Maak met je familie en vrienden afspraken over wanneer je tijd voor jezelf wilt en wanneer je samen met hen vakantietijd beleeft. Hoe helderder dit wordt hoe meer je zal genieten van het samenzijn én de voldoening kan ervaren van je geïnvesteerde werk.

3. Stel slim uit.
Je kiest om deze vakantiedagen voluit te genieten en niet met werk bezig te zijn?
Noteer dan even alles wat nog als ‘een los eindje’ in je gedachten zit en maak concreet wanneer je deze zaken verder zal aanpakken: zet deze in je systeem. Als je brein vertrouwen heeft in je systeem, zal het écht kunnen loslaten en kunnen genieten van ‘dolce far niente’.

Een prettige vakantie gewenst!
Rob & Joëlle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s